Zajęcia kulinarne

 Dzieci w wieku przedszkolnym są ciekawe świata, zadają wiele pytań i oczekują na odpowiedzi, które zaspokoją ich ciekawość. Uważnie obserwują otaczającą rzeczywistość, podpatrują co dzieje się w domu, przedszkolu, na ulicy, w sklepie, samochodzie…W domu chętnie pomagają bliskim, a w kuchni pod okiem mamy lub babci poznają tajniki gotowania.

Zajęcia kulinarne to typ zajęć bardzo lubianych przez dzieci zarówno starsze, jak i młodsze. Mają one na celu nauczyć przedszkolaki czerpania radości ze wspólnego przygotowywania potraw oraz zachęcić do zdrowego odżywiania. Podczas takich działań dzieci mogą samodzielnie wykonywać różne czynności kuchenne: kroić, smarować, rozdrabniać, ubijać, mieszać, itp. Daje im to wiele radości i satysfakcji z posiadanych umiejętności.
Zajęcia kulinarne stwarzają okazję do dzielenia się wrażeniami z domowych obserwacji dotyczących różnych działań, potraw i przepisów.   Poprzez kulinarną zabawę zdobywają nowe doświadczenia, odkrywają nowe, ciekawe smaki i mają możliwość samodzielnie i w sposób twórczy przygotować dla siebie posiłek.  Większość dzieci uwielbia słodycze. Nie ma znaczenia, czy to ciastka, cukierki, czy żelki. Wszystkie zawierają sporą dawkę cukru. Jak ludzki organizm reaguje na ten składnik? I dlaczego mówi się, że słodycze, choć smaczne, są niezdrowe.

                      Realizując cykl zajęć „Od ziarenka do bochenka” dzieci zapoznały się  cyklem powstawania chleba. Samodzielnie przygotowały chleb. Podczas zajęć dzieci miały okazję wcielić się w rolę piekarzy. Przedszkolaki nadawały kształt  i przygotowały ziołowe masełko. Najważniejsze, że wszyscy bawili się doskonale! Wspaniały  zapach roznosił się po całym  przedszkolu. A upieczone chleby  smakowały wspaniale!  

                      Promocja zdrowia oraz wyrabianie zdrowotnych nawyków to jedno z ważniejszych zadań przedszkola. Dlatego też jesienią w naszym przedszkolu zorganizowaliśmy cykl zjęć o warzywach i owocach. Naszym głównym celem przeprowadzonych zajęć było zachęcanie dzieci do spożywania owoców i warzyw: świeżych oraz w postaci sałatek, szaszłyków. Przygotowania do tych zajęć rozpoczęły się od zgromadzenia potrzebnych zapasów w postaci owoców i warzyw. Na ogłoszenie o gromadzeniu zapasów odpowiedziały wszystkie dzieci, dzięki czemu zebraliśmy pełen kosz witaminowych smakołyków. Po obejrzeniu  okazów naturalnych i treściwym omówieniu tematu dotyczącego  roli witamin w życiu przedszkolaka oraz ważności owoców nad słodyczami! - przeszliśmy  w poszczególnych grupach do wykonania sałatki owocowej, sałatki jarzynowej oraz szaszłyków owocowych. Doskonale wiemy jakie znaczenie dla rozwoju dziecka ma odpowiednie odżywianie. Jednak trudno jest namówić dziecko do spożywania warzyw lub owoców. Najlepszy sposób to włączenie malucha do wspólnego przygotowywania posiłku. Dlatego też po dokładnym przygotowaniu się do pracy ( mycie rąk, owoców i warzyw), zasiedliśmy do stołów, przy których zaczęliśmy obierać, kroić, szatkować i wsypywać do dużej miski owoce i warzywa. Uwieńczeniem naszej pracy była degustacja samodzielnie wykonanej przepysznej sałatki owocowej,  sałatki jarzynowej oraz szaszłyków owocowych. Dzieci były zachwycone smakiem przygotowanych potraw i możliwością samodzielnego ich przygotowania. Czego wyrazem było szybkie znikanie zawartości talerzyka czy patyczka do szaszłyków- co niezmiernie cieszyło! Dokładkom nie było końca. Przedszkolaki nie zapomniały również o dostarczeniu porcji witamin pozostałym paniom z przedszkola, które też zachwycały się smakiem i zapachem świeżych owoców i warzyw. Nawet rodzice byli zdziwieni faktem zjedzenia przez ich pociechę owoców czy warzyw. Podczas tych dni wszystkie dzieciaki świetnie się bawiły przy piosenkach o tematyce owocowo – warzywnej.      





Sponsorzy